سوئیت های اجاره ای تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923

سوئیت اجاره ای در تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

تخت سلیمان(تکاب – آذربایجان غربی)
« 11832 بازدید »

شرح: تخت سلیمان یا شهر گنجک (شیز) در 45 کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب در یک دره ی سرسبز در بلندی 3000 متری, سرشار از جاذبه های کم نظیر طبیعی- تاریخی واقع شده است که قله 3200 متری بلقیس در آنجا قرار دارد. ویرانی های بجا مانده از آتشکده آذرگُشنَسب (آتشکده پادشاهان و جنگاوران) بر پیرامون دریاچه ای همیشه جوشان و بر روی صخره ای سنگی ناشی از رسوبات آهکی دریاچه, در میان برج و باروی سنگی, آثار معماری خاص مانند چهار طاقی آتشکده و سازه های آیینی وابسته بدان, نیایشگاه آناهیتا, کاخهای دوران ساسانی و ساختمان هایی مربوط به سلاطین ایلخانی قرار دارد.

این ناحیه همان شهر مشهوری است که بنا به نوشته های کهن, زادگاه زرتشت است و در نوشته های پهلوی به نام «گنجک» خوانده شده؛ گیتا نویسان عرب آن را «شیز» گفته اند, گذشته نگاران رومی و یونانی «گزکا» نوشته اند و حمدالله مستوفی آن را به زبان مغولان «ستوریق» گفته است که امروزه تمام این آثار را تخت سلیمان می نامند.آب دریاچه ی سحرآمیز و زیبای تخت سلیمان در تمام فصول سال یکسان است و انسان نمی تواند به عمق آن دست پیدا کند و در هر ثانیه 100 لیتر آب از آن خارج می شود.درازای آن 120 متر وپهنای آن 80 متر می باشد. در باره این دریاچه گفته می شود که قرار است دختری پانزده ساله در آن شنا کند و از نطفه زرتشت که سالهاست در آن دریاچه نگهداری می‌شود، باردار شود تا منجی بشر دین زرتشت(سوشیانت) پا به پهنه گیتی بگذارد و جهان را رهایی بخشد.
تخت سلیمان از نظر معنوی نیز جاذبه دارد و یکی از مراکز انرژی زمین می باشد که در ایام بخصوصی از سال این انرژی بیشتر می باشد.

آتشکده آذرگشنسب, جایگاه آشتی آب و آتش, یکی از سه آتشکده مهم زرتشتیان است, چنانکه نام این آتشکده 61 بار در شاهنامه آمده است.
  هاله ای از نور کره زمین را احاطه کرده است و زمین شبیه به یک گوی نورانی در گردش است. خطوط انرژی از تمام قسمت های کره زمین رد شده است. به این وضعیت کره زمین شبکه نوری می گویند و به این دیدگاه که زمین یک پدیده زنده است گایا می گویند.
کره زمین زنده است و خطوط انرژی آنرا احاطه کرده است. محل انطباق این خطوط انرژی چرخه های انرژی را به نام چاکرا ایجاد می کند.
براساس تقویم نوری ماهیانه 13 چاکرای اصلی را برای زمین درنظر می گیرند . این چاکراها در زمان های مشخصی در سال به اوج فعالیت خود می رسند. بودن در آنها و انجام مدیتیشن باعث ایجاد تعادل در هاله و بالا بردن سطح انرژی می شود.
سفر معنوی در چاکراها:
می توانید بصورت فیزیکی و غیرفیزیکی به این چاکراها سفر کنید. از درک شهودی تان برای آغاز سفرتان استفاده کنید. می توانید از چاکرایی که از نظر مکانی به شما نزدیکتر است آغاز کنید برای مثال" تشکل آشتی با زمین" از رأس خلاقیت چاکرای گلوی زمین واقع در تخت سلیمان (تکاب – آذربایجان غربی) سفرهای معنوی خود را آغاز نمود (مهرماه 1384).  

  مدت زمان سفر معنوی :

اگر تصمیم دارید مکان یا سایت مقدسی را مشاهده کنید سعی کنید که در زمان مناسب اینکار را انجام دهید. معمولا زمان فعال شدن چاکراها در تقویم نجومی اعلام می شود. ولی در هنگام هلال یا بدر ماه، چله تابستان یا زمستان یا وقایع نجومی، خسوف یاکسوف، زمان خوبی برای سفر معنوی است. اگر امکان بودن در آن مکان را دارید یک روز قبل و بعد از آن روز اصلی در آن چاکرا باشید. معمولا سه روز برای درک ریتم روز و شب فعالیت آن چاکرا مناسب است. بعضی از افراد ممکن است فقط قادر باشند ساعات کمی را در یک سایت پرانرژی بسر برند. بعضی دیگر ممکن است سال های طولانی در همان چاکرا بمانند. چه کوتاه و چه بلند سعی کنید بهترین بهره را از بودن در چاکراها در طول مدت زندگیتان در سطح زمین ببرید.

برای اطلاعات بیشتر مقاله آشتی با زمین را در این سایت بخوانید:

http://www.yin-yangreiki.org/HOME.html

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

با هم ایران را بگردیم؛
این دریاچه هرچند بسیار زیبا و آرام است، ‌با بیرحمی تمام، هر جنبنده‌ای را به خود می‌بلعد، تا جایی‌ که در بازدید از این مکان متوجه تابلو‌های متعددی می‌شوید که علایم هشدار دهنده «شنا ممنوع» را در ‌این دریاچه نشان می‌دهند، زیرا شنا در این دریاچه حتما منجر به مرگ خواهد شد.

دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»

مجموعه آثار باستاني تخت سليمان در 42 كيلومتري شمال شرقي شهرستان تكاب در استان آذربايجان غربي قرار دارد. آثار باستاني اين مجموعه و درياچه جوشان آن، روي صفحه‌اي سنگي و طبيعي قرار گرفته كه از رسوبات آب درياچه به وجود آمده است. قدمت اين منطقه از لحاظ سكونتگاه انساني به 3 هزار سال پيش باز‌مي‌گردد و يكي از مهمترين آثار تاريخي كشور است كه به عنوان چهارمین اثر ایران در ميراث جهاني یونسکو به ثبت رسیده است.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
 اين مجموعه چه به لحاظ وجود آثار باستان شناختي و چه به لحاظ ارتباط با مدارك مكتوب تاريخي و اسطورها‌ در شمال و غرب ايران كاملا منحصر به فرد است. هم اينك در اين مجموعه آثاري از اوايل دوره ساساني تا دوره ايلخانان مغول شناسايي شده، ليكن از آنجايي كه تاريخ نظري اين مجموعه به دوره هخامنشي و اشكاني مي رسد، بي ترديد در صورت ادامه حفاري، آثار مهمي از دوره هاي پيش از ساساني در اين محل كشف خواهد شد.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
این شهر باستانی در ادوار مختلف محل سکونت اقوامی مانند، مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و مغولان بوده و در هر یک از دورانهای فوق، این محل در اوج قدرت و تمدن زمان مربوط به خود بوده‌ است. اکنون نشانی از این شهر در آذربایجان دیده نمی‌شود، بر باد شده یک سر، با خاک شده یکسان.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
تخت سليمان محوطه‌اي باستاني است شامل چند كاخ ساساني و آتشكده آذرگشنسب. در نزديكي ‌آن دو مجموعه باستاني ديگر به نام‌هاي زندان سليمان و تخت بلقيس قرار دارد. در اطراف زندان سليمان آثاري از دوره مادها و سكاها به دست آمده و بر اساس اين كشفيات تاريخ منطقه را به هزار سال پيش از ميلاد نسبت مي دهند. برخي تاريخ نويسان اين مكان را محل تولد زرتشت دانسته اند.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
كاخ ساساني در زمين مرتفعي واقع است كه ‌پيرامون آن درياچه عميق بيضي شكلي قرار دارد. شمال درياچه آتشكده آذر گشنسب بر پا ‌و آتش آن تا قرن چهارم هجري روشن بوده است و از آن به عنوان يكي از سه آتشكده مهم ساساني ياد مي شود. 
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
بهرام گور و خسرو پرويز پس از پيروزي بر دشمنان غنائم جنگي را به اين آتشكده هديه مي كردند. اين آتشكده آنقدر اهميت داشت كه شاهان ساساني پس از تاج گذاري براي زيارت، پياده از تيسفون به آنجا مي رفتند. رستم فرخزاد فرمانده لشکر ساساني، پس از آنكه فرو‌پاشي سلسله ساساني را حتمي دانست در نامه‌اي به يزگرد سوم از او خواست با تمامي ثروت خود به تخت سليمان رود
مسعودي مي‌نويسد: و در آنجا تا كنون‌ آثاري شگفت از بنا و تصوير‌، با رنگ‌هاي جالب از صورت افلاك و نجوم وجهان از خشكي و دريا و آبادي و معدن و ويرانه و گياه و عجايب ديگر بجاست.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
ابودلف در سال 341 هجري از روشن بودن آتش آتشكده زرتشتيان در اين منطقه مي نويسد و در شگفت است ‌اين آتش كه كانون آن از 700 سال پيش فروزان است چرا خاكستر ندارد. او مي نويسد بر بالاي گنبد اين آتشكده هلالي از نقره نصب شده كه طلسم آن به شمار مي‌رود و قابل تخريب نيست.ياقوت حموي و قزويني نيز چنين عباراتي را نقل كرده اند.اشپيگل مي نويسد: پس از آنكه هراكليوس به معبد شيز رسيد تصويري از خسرو پرويز را ديد كه نمايشي بود از آسمان با خورشيد، ماه، ستارگان و ايزدان و به كمك دستگاههاي مكانيكي آسمان ميتوانست بغرد و ببارد. قزويني مي‌گويد‌: آ تش ديگر آتشكده ها را از آتشكده شيز مي‌بردند.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
همچنين بقاياي يك معبد آناهيتا نيز در خرابه هاي ساساني تخت سليمان ديده مي‌شود. البته شهرت مذهبي اين محل مربوط به آتشكده آن است.
 
در سه كيلومتري شمال غربي تخت سليمان، تپه اي قرار دارد كه در قله ‌آن حفره اي بزرگ به عمق حدود 100 متر ديده مي شود و آنرا زندان سليمان ناميده اند. در فاصله 7.5 كيلومتري شمال شرقي تخت سليمان كوهي به نام تخت بلقيس قرار دارد كه در آن آثار بنا‌هاي ساساني ديده مي شود.
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
آنچه بیش از همه در این منطقه باستانی برای گردشگران جذاب و شگفت انگیز است، وجود دریاچه‌ای مرموز، مملو از گنجینه‌های ایران باستان و سایر نقاط دنیاست. 
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
 این دریاچه هرچند بسیار زیبا و آرام است، ‌با بیرحمی تمام، هر جنبنده‌ای را به خود می‌بلعد، تا جایی‌ که در بازدید از این مکان متوجه تابلو‌های متعددی می‌شوید که علایم هشدار دهنده "شنا ممنوع" را در ‌این دریاچه نشان می‌دهند، زیرا شنا در این دریاچه حتما منجر به مرگ خواهد شد. 
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
گفته می‌شود در چند سال اخیر که عده‌ای این تابلو‌ها را نادیده گرفته و وارد دریاچه شده‌اند، نه تنها زنده برنگشتند، بلکه جسدشان هم پیدا نشد. برخی‌ها معتقدند حضرت سلیمان در این نقطه عصای خود را بر زمین کوبیده، چشمه‌ای جوشیده و دریاچه‌ای را پدید آورده است. برخی نیز بر این باورند که در کف دریاچه‌ گلی وجود دارد که حاصل از خاکستر آتشفشان کوهی در این نزدیکی بوده و به دلیل ترکیبی که دارد، هر جنبنده‌ای را از روی سطح آب می‌بلعد و با خود به قعر دریاچه فرو می‌برد. 
 
بر همین اساس از دوران باستان این محوطه به دلیل داشتن شرایط خاصی مورد توجه پادشاهان ایران و جهان بوده است. 
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
کوروش پس از غلبه بر پادشاه لیدیه، شاه شکست خورده را با خود به ایران آورد و در مکانی نزدیک همدان اقامت داد اما تمام خزانه و اشیای قیمتی او را به عنوان نذر در آب این دریاچه انداخت. همچنین در دوره‌های متمادی که جنگ‌های بین ایرانیان و رومیان در می‌گرفت، ساکنان این مناطق اموال نفیس خود را به عنوان نذر به این دریاچه می‌ریختند. به طوری‌ که گفته می‌شود وقتی در سال 36 قبل از میلاد مسیح، این مکان توسط سردار "رومی" به محاصره درآمد، نگهبانان آتشکده و معبد ناهید، اشیای قیمتی و گنجینه اموال خود را به داخل این دریاچه ریخته‌اند. 
 
بنابراین با توجه به اینکه در هیچ دوره‌ای از تاریخ امکان دسترسی به عمق این دریاچه وجود نداشته، می‌توان امیدوار بود که مقدار زیادی از نذورات و گنجینه‌های ایران باستان و سایر ملل، همچنان در کف این دریاچه مرموز باقی مانده باشند. 
 
دریاچه‌ای پر از گنج زیر پای «تخت سلیمان»
 
برای دیدن این اثر تاریخی می توان از دو مسیر مختلف استفاده کرد. مسیر زنجان و مسیر تکاب. در صورتی که تنها قصد دیدن این اثر را دارید بهتر است از مسیر تکاب استفاده کنید. جاده های مناسب و هموارتر آن کمک زیادی به آسایش شما می کند. مخصوصا اگر ماشین شخصی نداشته باشید، مسیر تکاب قطعا برای شما ارزانتر خواهد بود. تا تکاب می توان با اتوبوس طی طریق کرد و بعد از آن مسیر کوتاه 42 کیلومتری باقی مانده را می توان با کرایه اتومبیل طی کرد. علاوه بر این، مسیر زنجان-دَندی-تخت سلیمان، مسیری کوهستانی و پر فراز و نشیب (البته آسفالت) است و ممکن است کمی خسته کننده باشد. تخت سلیمان در منطقه ای کوهستانی و به طبع، سردسیر قرار گرفته و با شروع فصل پاییز سرمای زیادی بر این منطقه حاکم می شود و ممکن است لذت دیدن عجایب منطقه را کمتر کند.
 
گردآوری: گروه وب گردی «تابناک باتو»

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

ارومیه – مجموعه جهانی تخت سلیمان با آثاری پررمز و راز دارای عجایب سحرآمیزی از زادگاه زرتشت بوده که بازدید از آن پنج دوره تاریخ تمدن بشری و ایرانی را به علاقمندان معرفی می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، این مجموعه تاریخی کم نظیر و آثار باستانی آن یکی از مهمترین و مشهورترین مراکز تاریخ و تمدن کشور ایران است، این آثار تاریخی که در کوهستان‌های غرب کشور و در محل بسیار مصفا و خوش آب و هوای تکاب قرار گرفته، در زمان‌های قدیم دارای موقعیت سوق الجیشی حساس بوده است.

بقایای مجموعه بر روی جبهه ای از سنگ در ۴۸ کیلومتری شمال شرق تکاب قرار گرفته و در میان انبوهی از آثار طبیعی و مصنوعی مانند دریاچه‌ها، آبگرم‌ها، قبور کهنسال و ابنیه تاریخی دیگر احاطه شده است.

بعد از به ثبت رسیدن مجموعه ساسانی تخت سلیمان تکاب به عنوان چهارمین اثر ایرانی در فهرست آثار جهانی از سوی سازمان یونسکو تلاش‌هایی برای آشکار شدن رازهای سر به مهر این مجموعه آغاز شده که هنوز هم بی وقفه ادامه دارد.

تخت سلیمان یا شهر گنجک در یک دره سرسبز در بلندی سه هزار متری، سرشار از جاذبه‌های کم نظیر طبیعی- تاریخی واقع شده، این ناحیه همان شهر مشهوری است که بنا به نوشته‌های کهن، زادگاه زرتشت بوده و در نوشته‌های پهلوی به نام "گنجک" خوانده شده است.

تخت سلیمان

تخت سیلمان زادگاه زرتشت و میراث دار گنج سلیمان

 گیتا نویسان عرب آن را "شیز" گفته‌اند، گذشته نگاران رومی و یونانی "گزکا" نوشته‌اند و حمدالله مستوفی آن را به زبان مغولان "ستوریق" خوانده است که امروزه تمام این آثار را تخت سلیمان می‌نامند، تخت سلیمان در زمان‌های پیش از تاریخ و دوران هخامنشی و اشکانی و ساسانی معبر شاهراه‌های عمده بود که از طرف همدان به طرف ارمنستان و آسیای صغیر رفته و از لحاظ لشکرکشی نیز اهمیت فوق العاده ای داشته و این مکان محل تلاقی و برخورد اقوام مختلف بوده است.

تخت سلیمان امروزی باقیمانده قلعه و آثار بزرگ و عمارات مخصوص برای سکونت موبدان بوده است که در زمان اشکانیان و ساسانیان در نهایت آبادی و اوج قدرت قرار داشته و در نتیجه حمله رومیان و تاخت و تاز اقوام عرب و مغول ویران شده و آثار تمدن آن از بین رفته است.

تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام به شمار می‌رفت اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراتور رومیان به ایران تخریب شد. آبا قاخان برادر زاده هلاکو خان که به دین اسلام گرویده بود بر روی ویرانه‌های تخت سلیمان مسجدی بنا کرد که آن نیز بعدها ویران شد و تنها کاشی‌هایی با نقوش و خط برجسته از آن به جا مانده است که در حال حاضر موزه رضا عباسی نگهداری می‌شود.

این شهر باستانی در ادوار مختلف محل سکونت اقوامی مانند، مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و مغولان بوده و در هر یک از دوران‌های فوق، این محل در اوج قدرت و تمدن زمان مربوط به خود بوده است، اما اکنون نشانی از این شهر در آذربایجان دیده نمی‌شود.

در خصوص این اثر پررمز و راز تاریخی که دارای مجموعه ای از آثار بی نظیر تاریخی است باورها و اعتقادات زیادی بین مردم دست و به دست ایجاد و نقل می‌شود یکی از مشهورترین این باورها در خصوص کوه زندان است.

در سه کیلومتری غرب تخت سلیمان، کوه مخروطی میان تهی وجود دارد که هزاران سال پیش، بر اثر وقوع آتش فشان به وجود آمده، اهالی محل این کوه زیبا را زندان سلیمان یا زندان دیو می‌شناسند و معتقدند که حضرت سلیمان دیوهایی را که از فرمانش سرپیچی می‌کردند در این کوه زندانی می‌کرده است.

کوه زندان سلیمان

کوه زندان سلیمان جاذبه ای اسرار آمیز

در طوقه این مخروط بقایای معبد مقدسی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد وجود دارد که در دهه چهل توسط هیئت باستان شناسی آلمانی مورد کاوش و مطالعه قرار گرفته است، بعد از رونق آتشکده آذر گشنسب دوره ساسانی تا مدتی از کوه زندان سلیمان و تعدادی از واحدهای معماری آن به عنوان قلعه نگهبانی استفاده می‌شده است.

برخی از باستان شناسان و کاوش گران اماکن تاریخی معتقدند این کوه اصلاً سابقه آتش نشانی نداشته است بلکه در ابتداد دریاچه ای شبیه دریا چه تخت سلیمان بوده که بعدها آب آن خشک شده است و به صورت فعلی درآمده است.

همچنین در ارتفاع ۶۵ متری این کوه دیواری مانند کمربند پس از حفاری مشاهده شده است که طول آن در حدود ۸۰۰ متر است، در همین ارتفاع آثار و بقایای ساختمانی که همگی از سنگ ساخته شده با پله‌های عریض سنگی بسیار جالب توجه است.

نکته قابل توجه در مورد کوه زندان سلیمان وجود گاز و چشمه‌های گاز دار داخل این گودال است که هنوز هم دیواره‌های فرونشسته یک چشمه گاز دار در کف حفره زندان فعالیت دارد که همین پدیده موجب جذب شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی برای صعود به دهانه این کوه شده است.

کوه زندان سلیمان در کنار مجموعه تاریخی تاریخی و باستانی تخت سلیمان از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری استان آذربایجان غربی محسوب می‌شود و در اولویت اول گردشگران منطقه شمالغرب کشور قرار دارد به طوری که بازدید از این کوه نه تنها موجب حیرت گردشگران داخلی و خارجی می‌شود بلکه تماشای آن و دیدن شگفتی‌های داخل این کوه میان تهی از روی دهانه خطرناک و بسیار مهیج و جالب است.

کراپ‌شده - تخت سلیمان

دریاچه سحر آمیز با جزیره شناور که در تمام فصول سال سرسبز است

 در فاصله ۲۰ کیلومتری تخت سلیمان نیز یک دریاچه سحرآمیز قرار گرفته که یک جزیره بر روی آن شناور است، قطر دریاچه ۸۰ متر و قطر جزیره شناور روی آن ۶۰ متر است که وزش باد، هر روز دو بار این جزیره را از این سو به آن سو جابجا می‌کند.

چمن متحرک یا "چملی گول" یکی از بی نظیرترین پدیده‌های ایران و حتی جهان است که در دل طبیعت و در کنار مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب جا خوش کرده و هنوز رازی سر به مهر به شمار می‌رود، "چملی گول" در زبان محلی این منطقه یعنی "جزیره ای از چمن بر روی برکه"، چمن متحرک چملی، قطعه بزرگی از نی‌هایی است که از به هم چسبیدن ریشه آن‌ها بدون ارتباط با زمین بر روی آب شناور مانده، تشکیل شده است.

این چمن به صورت جزیره ای متحرک با مساحت بیش از ۱۰۰ مترمربع بر روی برکه ای کوچک خودنمایی می‌کند که با وزش باد و جریان هوا و یا تکان خاصی به جهات مختلف تغییر مسیر داده و حرکت می‌کند و همین امر موجب منحصر به فرد شدن این جاذبه طبیعی شده است.

چمن به صورت معلق و شناور در وسط این برکه قرار گرفته و دارای پوشش گیاهی کاملاً مطلوب و مناسب است و حتی در فصل زمستان و سرمای هوا نیز چمن آن سبزی خود را از دست نمی‌دهد، از علت حرکت و شناور بودن این چمن شگفت انگیز اطلاعی دقیق در دست نیست اما برخی کارشناسان علت آن را منطبق و متناسب با حرکت وضعی زمین و عده‌ای دیگر ناشی از عوامل طبیعی و وزش باد می‌دانند.

اهالی منطقه تخت سلیمان معتقدند که در کف این دریاچه شهری پر از طلا وجود دارد و حضرت سلیمان گنج‌هایش را آنجا پنهان کرده است، بر اساس باور این افسانه تاکنون افراد زیادی قصد داشتند به کف دریاچه بروند اما هیچ وقت بازنگشتند همچنین چندین غواص باستاشناس نیز سعی کرده‌اند که تا به کف این دریاچه برسند اما به علت عمق بیش از ۷۵ متری دریاچه و ته نشین شدن رسوبات معدنی هنگامی که غواص پایین می‌رود، رسوبات کف بالا می‌آیند و فضا را تاریک می‌کنند در نتیجه به علت تاریک شدن امکان نفوذ به کف دریاچه ممکن است.

دریاچه تخت سلیمان با جود زمستانهای سرد منطقه تکاب دمایش همواره ثابت است و در تابستان و زمستان ۲۱ درجه سانتیگراد است. از این دریاچه چندین نهرآب سرازیر می‌شود که به طور میانگین ثانیه‌ای ۹۰ لیترمی شود. آب این دریاچه از سفره‌های آب زیر زمینی که در کف دریاچه وجود دارد تأمین می‌شود.

تخت سلیمان تکاب

آتشکده آذرگشسب بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام

قلعه تاریخی تخت سلیمان بازمانده از دوره ساسانیان با بخش‌های مختلفی همچون آتشکده آذر گشسب به عنوان یکی از مهم‌ترین آتشکده‌های دوره ساسانی، آتشکده شاهی و جنگ آوران، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، آتشگاه‌های کوچک و دروازه‌ها و دیوارهای مستحکمش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار می‌رود.

این محوطه تاریخی یادگاری از دوران ساسانی است، آن زمان که سه آتشکده بسیار مهم در ایران وجود داشت و اکنون تنها آثاری از آتشکده آذر گشسب به جای مانده و با نام تخت سلیمان خوانده می‌شود. این آتشکده از نظر مسائل اعتقادی، باورهای دینی و نقشی که در حیات سیاسی و اجتماعی دوران ساسانیان داشت از اهمیت بسیاری برخوردار بود و نماد اقتدار حکومت ساسانیان محسوب می‌شد. این آتشکده در سال ۶۲۴ میلادی به وسیله هراکلیوس ویران شد و بعدها به طور کامل متروک و بدون هیچ کاربری رها شد، آتشکده آذرگشسب مجموعه‌ای است مشتمل بر یک سالن مرکزی مربع شکل با چهار جرز قطور آجری که گنبد بزرگ آجری آن‌را پوشانده است.

مجاور این مجموعه در بخش غربی مجموعه دیگری است که از یک آتشکده صلیبی شکل با ابعاد کوچک‌تر و دو تالار ستون‌دار با ستون‌های مدور چهارگوش و تعداد اتاق‌ها و فضاهای جانبی تشکیل یافته است.

آذرگشسب به معنای آتش اسب نر است، بر پایهٔ افسانه‌های ایرانی این آتشگاه بدین علت این طور نامیده شده است که کیخسرو بهنگام گشودن بهمن دژ در نیمروز با تیرگی شبانه که دیوان با جادوی خود پدید آورده بودند روبرو شد. آنگاه آتشی بر یال اسب وی فرود آمد و جهان را دیگر باره روشن کرد و کیخسرو پس از پیروزی و گشودن بهمن دژ، به پاس این یاوری اهورایی، آتش فرود آمده را آنجا بنشاند و آن آتش و جایگاه به نام آتش اسب نر (گشسب یا گشنسب) نامیده شد.

متاسفانه با وجود این ویژگی‌های منحصر به فرد این اثر تاریخی با مشکلات و کمبودهای زیادی از جمله نبود راه‌های دسترسی مناسب، کمبود امکانات رفاهی و محدودیت اعتبار مرمت و بازسازی مواجه است مشکلاتی که در صورت بی توجهی مسئولان این شاهکار تاریخی را دچار آسیب جدی خواهد کرد.

تخت سلیمان تکاب

راه دسترسی مجموعه تخت سلیمان درشان یک اثر جهانی نیست

مدیر پایگاه جهانی مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب در خصوص ویژگی‌های منحصر به فرد این اثر تاریخی گفت: تخت سلیمان تکاب به عنوان یکی از مهم‌ترین و مشهورترین مراکز تاریخ تمدن ایران و جهان و یکی از آثار ملی ثبت شده کشور در فهرست آثار تاریخی جهان از اهمیت بسیار فراوانی در غرب کشور برخوردار بوده و سالانه شاهد بازدید هزاران نفر گردشگر داخلی و خارجی است.

حسن یوسفی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای جذب شمار بیشتری از گردشگران برنامه‌های مختلفی در زمینه مرمت و ساماندهی و نیز ایجاد اماکن رفاهی و خدماتی در محوطه تخت سلیمان پیش بینی شده است که شامل ایجاد غرفه‌های عرضه اقلام و محصولات فرهنگی است افزود: همه سالانه یک برنامه حفاظتی و حفاظت پیشگیرانه در محوطه آتشکده آذرگشنسب این مجموعه نیز سال گذشته به اجرا گذاشته می‌شود.

وی با اشاره به ایجاد امکانات رفاهی و گردشگری در این اثر تاریخی عنوان کرد: هم اکنون سوییت های مناسب از سوی اهالی منطقه برای حضور گردشگران داخلی و خارجی فراهم شده و امسال سه غرفه فرهنگی شامل صنایع دستی، محصولات فرهنگی و بوفه در این مجموعه در حال ایجاد است.

یوسفی اضافه کرد: در کنار عملیات حفاظتی فوق، بهسازی و ساماندهی نورپردازی و روشنایی بناها و فضاهای مختلف مجموعه از جمله نورپردازی آتشکده و بناهای پیرامون آن که طی چند سال اخیر به مرور فرسوده و تخریب شده بودند نیز در اولویت کار پایگاه قرار گرفت تا از تخریب بیشتر جلوگیری به عمل آمده و همچنین امکان بازدید شبانه از بناهای مجموعه فراهم و حفاظت بناها توسط نگهبانان مجموعه و پایش مستمر فضاها با استفاده از دوربین‌های مداربسته در زمان شب به سهولت انجام گیرد.

وی مهم‌ترین مشکل پیش روی مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب را نبود راه‌های دسترسی مناسب اعلام کرد و گفت: کم عرض بودن راه‌های دسترسی، پیچ‌های متعدد و حادثه خیز جاده، دست اندازهای بیشمار با گذشت بیش از ۱۳ سال از ثبت جهانی این شاهکار تاریخی هنوز به قوت خود باقی است و هر سال گردشگران داخلی و خارجی علاقمند به حضور در این مجموعه را با مشکل مواجه می‌سازد.

مدیر پایگاه جهانی مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب با تاکید بر اینکه هیچ یک از جاده‌های دسترسی به مجموعه تخت سلیمان در جنوب استان آذربایجان غربی مناسب نیستند، اظهارداشت: نبود آسفالت و دست انداز های متعدد درشان یک اثر جهانی نیست و این امر همه ساله مورد گلایه گردشگران داخلی و خارجی است.

تخت سلیمان تکاب

بازدید سالانه ۳۰ هزار نفر از مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب

یوسفی از محدودیت اعتباری مرمت و بازسازی این اثر تاریخی نیز گلایه کرد و افزود: متاسفانه در مقایسه با سال ۸۹ با سالجاری میزان اعتبارات مرمت و بازسازی این اثر تاریخی کاهش چشمگیری دارد این در حالی است که سال ۸۹ اعتبارات مرمت این اثر ۷۰۰ هکتاری بیش از ۱۰ میلیارد ریال بود اما امسال کمتر از ۱۰ میلیارد ریال برای مرمت این طرح اختصاص یافته که جوابگو نیست.

مدیر پایگاه جهانی مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب با اشاره به اینکه سالانه بیش از ۳۰ هزار نفر گردشگر داخلی و خارجی از این مجموعه بازدید می‌کنند، گفت: توجه به مرمت، حفاظت، بازسازی و معرفی هر چه بهتر این اثر در سطح جهانی، ملی یکی از ضرورت‌های اساسی پیش روی این اثر است.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب تنها اثر تاریخی ثبت شده جهانی کشور است که تمام ویژگی‌های ثبت در یونسکو را داراست، گفت: بسیاری از آثار ثبت شده در یونسکو دارای یک یا دو شاخصه تاریخی مهم برای ثبت جهانی بودند این در حالی است که مجموعه تخت سلیمان پنج شاخص و ویژگی از شش ویژگی مورد مطرح در یونسکو را دارا بود که نشان از تمدن و تاریخ کهن این مجموعه است.

حسن فتحی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه مرمت این اثر تاریخی امسال در حال اجراست، افزود: تجهیز و راه اندازی موزه پایگاه تاریخی مجموعه جهانی تخت سلیمان، عملیات حفاظت از آثار مجموعه، مرمت و بازسازی برج‌های محیطی و معرفی مجموعه در سطح ملی و بین المللی از طریق چاپ عکس، بروشور، چاپ کتاب و کارت پستال انجام می‌شود.

وی ادامه داد: رفع مسایل و مشکلات پیش روی این طرح در دستور کار این اداره کل قرار دارد و برای بهبود راه های دسترسی مقرر شده طی هفته آتی طرح آسفالت جاده دسترسی این اثر جهانی آغاز شود که امیدواریم گامی در جهت افزایش جذب میزان گردشگران داخلی و خارجی و رضایتمندی آنها باشد.

برای رسیدن به مجموعه جهانی تخت سلیمان اسراز آمیز مسیرهای متعددی از جمله دندی- زنجان – تکاب – تخت سلیمان، ارومیه – شاهین دژ- تکاب، جاده بیجار وجود دارد مسیرهایی که در فصل تابستان چشم انتظار گردشگران و میهمانان داخلی و خارجی است.

خبرنگار: سکینه اسمی

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

دریاچه تخت سلیمان | گنجینه رمزآلود تاریخ ایران

دریاچه تخت سلیمان

کنجکاوی و سوالات بشر هیچوقت تمامی نداشته و همچنان ادامه دارد. این احساس گاه وسوسه هایی را با خود به همراه می آورد و تو را راهیِ مقاصدی می کند که رازهایی را در سینه دارند. اگر نیروی کنجکاوی قوی تر باشد دیگر فرقی نمی کند این مقاصد در کدامین نقطه جای دارند. آنچه مهم به نظر می رسد سوالاتی است که مدام تکرار می شوند بدون اینکه پاسخی را به دنبال داشته باشند.

رمزآلودها در جای جای این دنیا بساط خود را پهن کرده اند تا ذهن بشر را به چالش بکشند؛ گاه این رمز و راز ها در دل تاریخ جای دارند و همچون راز سر به مهری در کتب تاریخی به خواب رفته اند. گاهی رازآلودگی ها لباسی از جنس طبیعت بر تن می کنند و در پس زیبایی های خود، پاسخ سوالات ما را پنهان می سازند.

در گوشه ای از سرزمین پهناور ایران نیز یکی از رازهای دنیا در قالب دریاچه ای فیروزه فام و آرام خودش را به نمایش گذاشته است. دریاچه ای که به محض دیدنش محو زیبایی و آرامش آن خواهید شد. اما اشتباه نکنید آنچه پیش روی شما قرار می گیرد در قلب خود رازهایی را مدفون کرده است که به این سادگی ها خودشان را نشان نمی دهند. این رازها بسیاری را به سوی این مکان کشانده اما تا به امروز هیچ کس نتوانسته مرزها را در هم شکند و به این اسرار نفوذ کند.

راهی یکی از اماکن رمزآلود ایران هستیم تا شاید پاسخ سوالاتمان را بیابیم...

باید به استان آذربایجان غربی و شهر تکاب سفر کنیم تا به دریاچه تخت سلیمان برسیم.

با کارناوال در این سفر رمزآلود همراه شوید...

دریاچه تخت سلیمان

چرا دریاچه تخت سلیمان؟


_ رمز و رازهایی که درباره ی این دریاچه وجود دارد آن را به یکی از اماکن رمزآلود ایران تبدیل کرده است.

_ علاوه بر باورهایی که خبر از رازهایی این دریاچه میدهند نوع شکل گیری دریاچه و خلقت آن نیز بسیار جالب است.

دریاچه تخت سلیمان

رمز و رازهایی ناشناخته در قلب یک محوطه باستانی

در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی شهر تکاب محوطه ای باستانی قرار دارد که از ۱۶۰۰ سال پیش میزبان سازه هایی مقدس در میان حصارهای خود بوده است. بهرام پنجم ساسانی این محوطه را همچون یک شهر بنا نهاد و ۷۰ سال پس از وی، قباد اول به گسترش بناهای آن پرداخت تا اینکه در زمان خسرو انوشیروان ساسانی به اوج عظمت خود رسید. 

کشف نشانه ها و بقایای حضور انسان از هزاره اول قبل از میلاد تا قرن ۱۱ هجری قمری در این وسعت ۱۲ هكتاری رمز و رازهای شهر را برای کارشناسان آشکار ساخته است. انسان ها برای روزگاری طولانی از این مجموعه به عنوان سکونتگاه برای خود استفاده می کردند و باورهای مذهبی درباره ی آن، نشان از اهمیت شهر در طول تاریخ دارد.

تخت سلیمان به باور بسیاری، محل تولد زرتشت به حساب می آمده و احداث آتشكده آذرگشنسب در این محوطه به عنوان مهم ترین معبد مورد احترام ایرانیان زرتشتی در زمان ساسانیان می تواند مهر تاییدی برای این باور باشد.  این آتشکده در حیات سیاسی- اجتماعی ساسانیان نقش مهمی داشت و شعله های آتش جاویدان آن به مدت هفت قرن خاموش نشد تا به عنوان نماد اقتدار آئین زرتشت محسوب شود.

از سوی دیگر افرادی معتقدند که این شهر محل نگهداری جام مقدس حضرت مسیح بوده است که در آخرین شامگاه حیاتش از آن می نوشد. این جام، به جام گرال شهرت دارد اما هنوز اثری از آن در تخت سلیمان دیده نشده است.

باوری عامیانه نیز این شهر را محل سکونت سلیمان نبی می داند و به این موضوع اشاره دارد که نیروهایی فرازمینی به دستور حضرت سلیمان سازه هایی عظیم را در آنجا بنا نهاده اند که انسان از عهده ی ایجاد آنها بر نمی آید.

به جر بقایای زندگی شهری و آثار به جا مانده از انسان ها، سازه های باقیمانده در این محوطه شامل حصار محیطی، دروازه های ساسانی و ایلخانی، آتشکده آذر گشنسب، معبد آناهیتا و ایوان غربی معروف به ایوان خسرو می باشند که در مطلبی جداگانه به طور مفصل به آنها خواهیم پرداخت.

این مجموعه در سال ۱۳۱۶ با شماره ۳۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. همچنین نام این اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به چشم می خورد.

در مرکز محوطه ی باستانی تخت سلیمان دریاچه ای وجود دارد که همچون قلب تپنده ی این مجموعه و به عنوان یکی از عوامل اصلی استقرار شهر در دوره‌های مختلف تاریخی به شمار می رود. این دریاچه همواره در مباحث زمین‌شناسی، باستان‌شناسی، اسطوره‌ای و مذهبی مورد مطالعه ی کارشناسان بوده و گمانه زنی هایی در رابطه با آن صورت گرفته است و امروز توجه ما را به سوی خود جلب می کند...

دریاچه تخت سلیمان
دریاچه تخت سلیمان

شهری پر از گنج در اعماق دریاچه

افسانه های این دریاچه ی پر رمز و راز یکی دوتا نیستند. داستان های زیادی در بسیاری محافل بر سر زبان هاست که این پدیده را بسیار پیچیده تر از یک دریاچه ی معمولی نشان می دهد. مشهورترین افسانه وجود گنج های بیشمار در اعماق دریاچه است. گنج هایی با ارزش بی پایان که در طول تاریخ به دریاچه انداخته شده و پنهان شده اند. داستان هایی که بسیاری را به سوی این دریاچه کشانده است اما باید توجه داشت که دسترسی به گنجی این چنینی چندان بی خطر به نظر نمی رسد.

این شهر افسانه ای در زیر دریاچه، اشیاء بسیاری را در خود جای داده است که نشانه هایی از آنها وجود دارد. جالب است بدانید در هیچ یک از ادوار تاریخی نشانی از پیدا شدن این گنجینه ها وجود ندارد و با توجه به در دسترس نبودن عمق دریاچه و عدم جستجوی مناسب می توان انتظار داشت که هنوز هم بتوان نشانی از آن پیدا کرد.

۱- گنجینه کوروش کبیر

شاید دورترین واقعه ی تاریخی که اشاره به وجود اشیاء قیمتی در دریاچه دارد مربوط به دوران كورش كبير پادشاه هخامنشي باشد. گفته می شود که در سال ۵۴۷ قبل از میلاد، این پادشاه مقتدر پس از غلبه بر پادشاه ليديه به نام كروسوس، وی را به ایران آورد و در محلی به نام بارن در نزدیکی همدان امروزی سکنی داد.

كروسوس پادشاهی غنی به شمار می آمد که هنوز هم در تاريخ جهان به ثروتمند بودن مشهور است و ساکنان اروپا، اشخاص بسيار غنی و ثروتمند را به كروسوس تشبيه مي كنند. او اولين پادشاهي بود كه ضرب سکه را رواج داد و اموال بسیاری را برای خود اندوخت. به هنگام آوردن وی به ایران، کوروش خزانه اشياء قيمتي او گرفت و به عنوان نذر در آب درياچه مقدس تخت سلیمان انداخت.

دریاچه تخت سلیمان
photo by Hadi Nikkhah

 ۲- گنجینه اشکانی

در اسناد تاریخی روایات و گفته هایی در مورد جنگ هاي بين امپراتوري روم و پادشاهي اشكاني وجود دارد. یکی از این گفته ها که در تاريخ روم، مصر و جهان با عنوان داستان تاريخي كلئوپاترا و آنتوني شناخته می شود قصه ی جالبی را روایت می کند. در این داستان آمده است که سردار رومي به نام آنتونيو، در سال ۳۶ قبل از ميلاد قلعه تخت سلیمان که در آن زمان، گنزک خوانده می شد را محاصره نمود. در میان این محاصره و کشمکش هایی که در طول آن به وجود آمد، نگهبانان آتشكده مقدس، در زمان احساس خطر و وجود امكان سقوط قلعه اشياء قيمتي موجود در آتشكده و معبد را به داخل درياچه مي انداختند تا هم کسی به آنها دسترسی نداشته باشد و هم نذری برای حفظ آنها از دشمن به شمار آید.

دریاچه تخت سلیمان

۳- گنجینه ساسانی

خسرو پرویز پادشاه ساسانی با هراكليوس پادشاه روم همواره در جنگ بود. نيروهاي روم شرقي پس از کشمکش ها و جنگ های بسیار توانستند قلعه تخت سليمان را در ۶۲۴ میلادی تصرف کنند. پیش از تصرف کامل تخت سلیمان، نذورات و گنج های موجود در آتشکده، توسط موبدان به دریاچه ریخته شد تا دشمن به آنها دسترسی پیدا نکند.

موبدان زرتشتي معتقدند اين درياچه متعلق به الهه آب ها به نام ناهيد یا آناهیتا می باشد و ريختن اشياء نذري به داخل آن کاری مرسوم بوده است. این کار به منظور حفظ اين اشياء به وسيله صاحب آن و امری جایز تلقي مي شد.

با وقوع جنگ هاي ایرانیان و اعراب در صدر اسلام و اشغال ایران، نیروهای خلیفه دوم توانستند قلعه را محاصره کنند. در آن زمان نیز بعيد نيست كه گنج ها و نذوراتی را به دریاچه ریخته باشند.

دریاچه تخت سلیمان

۴- انگشتر سلیمان نبی

بحث برانگیز ترین گنجی که ممکن است در کف دریاچه وجود داشته باشد انگشتر حضرت سلیمان می باشد. براساس باورهایی عامیانه، کل مجموعه ی تخت سلیمان توسط نیروهایی ماورایی ساخته شده است که از حضرت سلیمان فرمان می بردند. وی انگشتری در دست داشت که تمام قدرت خود را از آن می گرفت. داستانی وجود دارد که می گوید شیطان توانست به انگشتر دست پیدا کند و آن را به درون دریاچه بیاندازد تا بتواند بر تخت سلیمان تکیه زند. پس از این واقعه شیطان با ظاهر سلیمان بر تخت نشست و فرمانروایی کرد. برخی بر این باورند که سلیمان نبی هرگز به این انگشتر دست پیدا نکرد اما تعابیر دیگری در این میان آورده شده است که می گوید سلیمان توانست انگشتر را از شکم یک ماهی که آن را خورده بود بیرون آورد و شیطان را شکست دهد.

دریاچه تخت سلیمان
photo by Vahid Nabiloo

اروپایی ها در جستجوی گنج در تخت سلیمان

شنیدن اسم گنج و گنجینه ای با ارزش که از قلب تاریخ به جا مانده است بسیاری را وسوسه می کند تا تن به آب بزنند و به سراغ آن بروند اما این امر بسیار غیر ممکن به نظر می رسد.

تلاش هایی برای کشف این گنجینه و پاسخ به سوالاتی که وجود دارد، صورت گرفته است اما عمق زياد درياچه و رسوبات آن مانعی مهم برای کاوشگران محسوب می شود. گویی این گنجینه محافظانی بسیار قوی را برای خود دارد تا هیچ وقت به دست کسی نیفتد. حتی هيات هاي كاوش اروپايي نیز به سراغ دریاچه آمدند اما هيچ غواصي نتوانست بیش از ۳۱ متر به عمق دریاچه نفوذ کند. فشار آب داخل دریاچه و املاح غلیظ و سنگین آب موانع بزرگی برای این کار به حساب می آیند.

نخستین بار غواصان آلمانی وارد دریاچه شدند بر طبق مشاهدات آنها که بعدها منتشر گردید، گودالی در میان دریاچه دیده شد که ۱۱۲ متر عمق داشت. همچنین ۱۰ کانال آب در حاشیه دریاچه کشف گردید اما به دلیل رسوبات زیاد آب و محدودیت دید آنها موفق به کشف اثری خاص در اعماق آب نشدند.

دریاچه تخت سلیمان

ایرانی ها به دنبال گنجی در اعماق آب

چند سال پس از کاوش های غواصان آلمانی، ایرانی ها نیز تصمیم گرفتند وارد دریاچه شوند. غواصانی زیر نظر پژوهشکده باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی تن به آب زدند و به اعماق دریاچه رفتند. آنان چنین گزارشی را از این دریاچه ارائه دادند:

با ورود به دریاچه متوجه رسوبات فراوان در آب آن شدیم. این رسوبات به حدی بود که در عمق ۳ متر، میدان دید تنها ۲ متر است. این میدان دید در اعماق پایین تر مثلا در ۱۵ متر کاملا از بین می رد و با وجود اینکه خورشید در بالای دریاچه می تابد ذرات معلق اجازه ی عبور نور را نمی دهند. چراغ قوه غواصی تنها امکان دیدن ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر را برایمان ممکن می کرد و ما تنها می توانستیم وسایل خود و چهره ی غواص دیگر را در کنار خود ببینیم.

بعد از طی ۳۷ متر به بستری رسیدیم که می توانستیم بر روی آن زانو بزنیم اما به محض زانوزدن ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر در املاح زردرنگی که همه جا را پوشانده بود فرو رفتیم. بلند شدن این املاح وضعیت دید را بدتر کرد و تقریبا دیگر دیدی نداشتیم. مطمئنا این پایان راه ما و آخرین سطح دریاچه نبود بلکه تنها یک قسمت تاقچه ای درون آب بود چرا که با شیب تندی تا اعماق دریاچه ادامه می یافت.

ابعاد دریاچه که در سطح چیزی حدود ۸۵ در ۱۱۰ متر است ابعاد واقعی آن نیست. با پیش روی تا عمق ۳ متر دیواره ها شروع به باز شدن می کنند و پیش بینی می شود از ۳ تا ۱۰ متر ابعاد دریاچه به مرور افزایش پیدا می کند. شکا دریاچه همانند یک قیف سر و ته است که ابعاد آن در بالا کوچکتر از اعماق آن می باشد.

با اینکه در سطح آب ماهی های کوچک آکواریومی دیده می شد در عمق ۱۵ متری به بعد دیگر اثری از حیات نبود. در اعماق آب به دنبال گنجینه های تاریخی بودیم اما تمها زباله هایی را یافتیم که در طول تاریخ به این دریاچه انداخته شده اند. وانت یکی از آنها بود. همچنین واگن های هیات کاوشگر آلمانی که توسط محلی ها پس از رفتن کاوشگران به دریاچه ریخته شده بود نیز به چشم می خورد.

با وجود اینکه آلمانی ها ۱۰ کانال آب را در حاشیه یافتند اما ما فقط ۹ کانال را پیدا کردیم. میزان عمق در جنوب و غرب دریاچه ۳۵ و در وسط ۷۰ متر تخمین زده شد اما اثری از گودالی که آلمانی ها از وجود آن خبر دادند نیافتیم. متوجه شدیم که این دریاچه فاقد چشمه های آب گرم است. دمای آب که در ابتدای ورود به آب ۱۸ درجه بود در اعماق کمی سرد تر شد. دور تا دور دریاچه تراس های رسوبی را مشاهدی کردیم که محیط دریاچه را محدود می کرد.

دریاچه تخت سلیمان
photo by Hamed Bidi

باورهایی درباره ی دریاچه

* برخی بر این باورند که حضرت سلیمان در این نقطه عصای خود را بر زمین می کوبد و در نتیجه ی آن چشمه ای جوشان پدید می آید. این چشمه ی جوشان در گذر زمان به دریاچه ی کنونی تبدیل شده است.

* عده ای می گویند که آب دریاچه در نتیجه ی دفن خاک مقدسی که به وسیله ی فرستاده ی یکی از پادشاهان ایران به نام هرمزد به این مکان آورده شده است جوشیده و به شکل امروزی درآمده است.

* برخی باور به وجود سطحی گِلی در کف دریاچه‌ باور دارند. آنها معتقدند این گِل حاصل خاکستر آتشفشان یک کوه در این نزدیکی است و با ترکیب سحرآمیزش می تواند هر جنبنده‌ای را از روی سطح آب ببلعد و به قعر دریاچه ببرد.

* آب دریاچه از نظر زرتشتیان مقدس بوده و الهه ی آب ها در آن می زیسته است. نقل است که بسیاری از مردم نذورات خود را به این دریاچه می سپردند و هدایایی را برای آن در نظر می گرفتند. برخی از موبدان زرتشتی معتقدند که هر هزار سال یک‌بار باید باکره‌ای در آن استحمام کند و با قدرت زرتشت از وی پسری متولد شود تا موبدِ موبدان باشد.

دریاچه تخت سلیمان

مرگ | ارمغان آب تخت سلیمان

در اطراف تخت سلیمان تابلوهای متعددی با مضمون " شنا ممنوع " دیده می شود و می تواند نشانگر این باشد که این دریاچه ی زیبا به همین ظاهر زیبا خلاصه نمی شود. در کنار این آرامش، تخت سلیمان تنها با مرگ از میهمانان کم تجربه اش پذیرایی می کند؛ میهمانانی که دلشان می خواهد تن به آب این دریاچه بسپارند اما خبر از خشم نهفته در درون آن ندارند. در کنار این دریاچه می توانید آرامگاه چندی از هموطنانمان را مشاهده کنید که به درون دریاچه رفته و هرگز بازنگشته اند. البته این دریاچه جسد یکی از آنها را برگرداند که در همانجا دفن شد.

بر اساس یک باور قدیمی که به آن اشاره شد سطح گِلیِ در کف دریاچه‌ که حاصل از خاکستر آتشفشان یک کوه هست می تواند هر موجودی را به کام مرگ بکشاند. در کنار این ویژگی وجود عناصری خاص در این آب، حیات در آن را غیر ممکن می کند و تنها ماهیان کوچکی در سطح آب وجود دارند.

دریاچه تخت سلیمان

شگفتی های دیگر دریاچه

به جز شهرِ پر از گنج که در قعر دریاچه مدفون شده است ساختار شگفت انگیز این پدیده ی طبیعی نیز بسیار قابل تامل می باشد. دریاچه فیروزه‌ ای رنگ تخت سلیمان در واقع یک چشمه ی جوشان ( چشمه آرتزین ) است که آب خود را از اعماق زمین تامین می کند. طول و عرض دریاچه به ترتیب ۱۱۰ و ۸۰ متر می باشد و به صورت یک بیضی نامنظم شکل گرفته است.

۱- عمق دریاچه

اندازه گیری عمق دقیق دریاچه هنوز میسر نشده اما میزان آن در قسمت لبه بین ۴۰ تا ۴۵ متر و گاهی ۵۰ متر متغیر است. این مقدار پس از ۱۰ تا ۱۵ متر پیشروی با یک شیب ۴۵ تا  ۷۰ درجه به ۷۰ تا ۷۵ متر و در قسمتهایی به ۸۰ تا ۸۵ متر می رسد.

در شمال‌شرقی دریاچه نقطه ای وجود دارد که تخمین زده می شود حدود ۱۱۲ متر عمق داشته باشد. محل جوشش آب، عمیق ترین محل دریاچه است که به صورت دایره ای به قطر ۲ متر وجود دارد و آب دریاچه در خلاف جهت عقربه ساعت از آن به بیرون می ریزد.

دریاچه تخت سلیمان
photo by J . Tomás G. D

۲- ویژگی های آب دریاچه

آب دریاچه از چشمه ای در کف آن تامین می شود. در ابتدا این آب دمایی برابر ۴۰ درجه دارد اما با رسیدن به سطح این عدد به حدود نصف و ۲۱ درجه می رسد. این میزان حرارت در کلیه ی فصول سال حتی در روزهای خنک و پر باد تغییری نمی کند و دمای ثابتی دارد.

نوشیدن آب دریاچه ممکن نیست. وجود درصد بالایی از یون عناصر سخت همچون منیزیم، پتاسیم، هیدروسولفید، سدیم، سولفات، کلر و کلسیم در جدول درجه‌بندی سختی عناصر، بالاتر از آب آشامیدنی نرمال قرار می‌گیرد و نوشیدن آن منجر به بروز ناراحتی در معده و روده می گردد. به دلیل وجود همین عناصر در سطح آب یا داخل اعماق آن اثری از حیات موجودات دیده نمی شود.

آب سرریز دریاچه توسط دو جوی در شمال و جنوب از محوطه خارج و به سوی زمین‌های زراعی هدایت می شود. میزان آب دهی چشمه ی جوشان در سال ۱۹۵۹ میلادی توسط گروه باستان‌شناسی آلمانی اندازه گیری و در حدود ۹۰ تا ۱۰۰ لیتر در ثانیه تخمین زده شد. جوی جنوبی ۵۶ لیتر و جوی شمالی ۴۴ لیتر از آب را در ثانیه منتقل می کند.

دریاچه تخت سلیمان

۳- شکل گیری دریاچه

هزاران سال پیش در محل دریاچه چشمه ای آهکی شروع به جوشیدن کرد که احتمالا دهانه ای کمتر از یک متر داشته است. در ابتدا دریاچه ای وجود نداشت اما به مرور زمان، لعاب های حاصل از ترکیبات موجود در آب، بر روی هم رسوب کرده و انباشته شدند و  لبه بیرونی چشمه را به وجود آوردند. به تدریج لبه ی چشمه بالاتر آمد و در طی هزاران سال گلدانی را در پیرامون خود به وجود آورد. امروزه مجموعه ی تخت سلیمان بر روی تپه ای دیده می شود که در قله ی آن دریاچه ای فیروزه ای جا خوش کرده است. ارتفاع این تپه که حاصل همین روند انباشته شدن لعاب است، عمق دریاچه را مشخص می کند که عددی در حدود ۶۲ متر می باشد.

با مطالعه و بررسی سرعت شکل گیری رسوبات دور دریاچه می توان دریافت که ارتفاع این رسوبات از دوره ی ساسانی تا به امروز و در طول یک دوره ی ۱۴۰۰ ساله حدود ۱۲ متر افزایش یافته است. این رقم سرعت رشدی برابر حدود ۹ میلی متر در سال را برای این رسوبات نشان می دهد.

داستانی عامیانه حکایت از این دارد که چشمه ی جوشان دریاچه در نتیجه ی کوبیده شدن عصای حضرت سلیمان در این نقطه به وجود آمده است. در این داستان آمده است که حضرت سلیمان عصای خود را برزمین می کوبد و در این نقطه چشمه ای شروع به جوشیدن می کند که در گذر زمان به دریاچه ی امروزی تبدیل می گردد.

در باوری دیگر نقل است که هرمزد پادشاه ایران با خبر می شود که پسر مقدسی در بیت اللحم به دنیا می آید. وی فرستاده ای را برای گرامیداشت تولد این کودک می فرستد و به او می گوید :

به مادر آن فرزند بگو که فرزندت فردی شریف و نیکوکار و مشهور و دارای مقامی ارجمند خواهد شد.

فرستاده طبق دستور عمل می کند و در هنگام بازگشت مادر فرزند که حضرت مریم بوده است به وی کیسه ای خاک می دهد و چنین پیامی را به فرستاده می گوید:

به پادشاهت بگو که این خاک ساختمانی را در خود دارد.

فرستاده در راه بازگشت در محل تخت سلیمان بیمار می شود و قبل از مردن کیسه را در همانجا دفن می کند. پس ازز رسیدن خبر به پادشاه، وی دستور می دهد که بناهایی را در این نقطه بنا کنند. در همین هنگام از محل دفن کیسه خاک چشمه ای از زمین می جوشد تا مایه ی آبادانی گردد.

دریاچه تخت سلیمان
photo by Hamed Ataei

نامگذاری دریاچه

این دریاچه و مجموعه بناهای اطرافش به تخت سلیمان شهرت دارند. این نام تقریبا نامی جدید به شمار می رود و این محوطه در طول تاریخ به نام های دیگری خوانده می شده است. گنزک یا کنزک، گنجک، گنزه، جیس، جنزه، گنجه، گزن و گنگ از جمله نام های این مجموعه بوده اند. این مجموعه باستانی به ارمنی گنزکا یا کادزا، به سریانی گنذزک یا گنژگ، به یونانی گنزکا، گادزاکا و گادزا، به عربی جزن، جزنق و شیز، در شاهنامه چیچست، در اوستا چئچست و به مغولی ستوریق خوانده می شده است.

با وجود تمام نام های متفاوتی که بر این شهر گذاشته اند امروزه تنها نام تخت سلیمان باقی مانده است و همه آن را به این نام می شناسند. دلیل این کار می تواند باور به زیستن حضرت سلیمان و ساخته شدن این مکان توسط وی باشد اما دلیل محتمل تر این است که در زمان حمله ی اعراب به منظور جلوگیری از تخریب این مجموعه که مجموعه ای مرتبط به دین زرتشت بود این نام را بر آن نهاده اند. همان گونه که در تاریخ آمده است در زمان حمله ی اعراب آنها سازه های مرتبط به ادیان دیگر را از بین می بردند.

دریاچه تخت سلیمان

بهترین فصل سفر

از ماه اردیبهشت تا تیر بهترین زمان سفر به تخت سلیمان است. با این حال در همه ی ایام سال این دریاچه جلوه های دیدنی خود را دارد.

بهار و تابستان: با ورود به محوطه ی تخت سلیمان، دریاچه همچون برکه‌ای خنک و آرام به نظر می رسد و مناظر سبز در اطراف به چشم می خورند.

پاییز و زمستان: با سرد شدن هوا به ویژه در زمستان بخار ملایمی از سطح آب بلند می‌شود و جلوه ای خاص را پدید می آورد.

دریاچه تخت سلیمان

کجا بمونیم؟

در سفر به تخت سلیمان نگران اقامت نباشید. می توانید از هتل در شهر تکاب و یا سوییت ها و خانه هایی که افراد محلی در اختیارتان می گذارند استفاده کنید. با بردن وسایل لازم می توانید کمپینگ را نیز در این منطقه تجربه کنید. برای اقامت در طبیعت خواندن مطالب زیر را به شما توصیه می کنیم:

راهکارهای کمپینگ و اقامتی خوب در چادرهای مسافرتی

انواع کمپینگ در طبیعت

کمپینگ | وحشت یا تفریح ؟

راهکارهایی برای خواب بهتر در طبیعت

دریاچه تخت سلیمان
photo by Hassan Moradi

راه دسترسی و اطلاعات بازدید

آدرس

استان آذربایجان غربی، ۴۲ كيلومتري شمال شرقي شهرستان تكاب

راه دسترسی

برای سفر به این مجموعه و تماشای آن می توانید از دو مسیر استفاده کنید:

* اگر به دنبال جاده ای مناسب و هموار هستید از مسیر تکاب استفاده کنید. پس از رساندن خود به این شهر تابلوهای راهنما کمک خوبی برای شما خواهند بود. اگر ماشین شخصی ندارید می توانید با مسایل حمل و نقل عومی خود را به تکاب برسانید و با ماشین هایی که به تخت سلیمان می رود خودتان را به این مجموعه برسانید.

* مسیری کوهستانی و اسفالته نیز برای شما وجود دارد  که با گذر از زنجان و دَندی شما را به تخت سلیمان می رساند.

پس از پیاده شدن از ماشین باید کمی قدم بزنید تا وارد محوطه شوید.

فاصله از مرکز استان و شهرهای اطراف

ارومیه: ۳۰۸ کیلومتر

تکاب: ۴۲ کیلومتر

بوکان: ۱۵۲ کیلومتر

زنجان: ۱۴۸ کیلومتر

هزینه بازدید

برای بازدید از مجموعه تخت سلیمان باید ملغی به عنوان ورودی پرداخت کنید. این مبلغ برای گردشگران ایرانی ۲.۰۰۰ تومان و برای توریستهای خارجی ۱۵.۰۰۰ است.

موقعیت مجموعه تخت سلیمان بر روی نقشه

 

دریاچه تخت سلیمان

دغدغه های کارناوالی

با وجود ویژگی های منحصر به فرد این مجموعه و دریاچه ی میانی آن هنوز امکانات متناسب گردشگران در آن ایجاد نشده است. این امکانات شامل راه دسترسی و امکانات رفاهی مناسب است که هنوز در سطح قابل قبولی وجود ندارد.

کارناوال امیدوار است که در آینده با در نظر گرفتن تمهیدات لازم کاوش هایی بیشتری در دریاچه و محوطه ی تخت سلیمان صورت گیرد تا در صورت وجود گنجینه ها به عنوان ثروت ملی از آنها نگهداری شود.

دریاچه تخت سلیمان

پیشنهادات کارناوالی

چشم انداز این پدیده ی طبیعی و تاریخی به هنگام طلوع و غروب خورشید بسیار دیدنی است پس این زمان ها را برای تماشای زیبایی های دریاچه از دست ندهید.

ثبت تصویر از چنین منظره ای یکی از لذت های این سفر محسوب می شود به ویژه عکاسی از بازتاب تصاویر دیوارهای اطراف که مربوط به بناهای مقدس هستند بسیار فرح بخش است.

محوطه ی تخت سلیمان به غیر از این دریاچه ی سحرآمیز بناهایی را دارد که بازدید از آنها شما را به اعماق تاریخ می برد.

اگر کمی از محوطه فاصله بگیرید در ۳ کیلومتری آن آثار دیگری را نیز خواهید دید.

در سفر به تکاب بازدید از چمن متحرک چملی | جزیره شناور ایران را نیز در برنامه خود بگنجانید.

دریاچه تخت سلیمان
photo by Vafa Nematzade

سخن آخر

از سفر به دریاچه ی رمزآلود تخت سلیمان لذت بردید ؟

نظرتان در باره ی باورهایی که در مورد این دریاچه وجود دارد چیست؟

تا به حال به تخت سلیمان سفر داشته اید؟

منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما هستیم...

سوئیت های اجاره ای تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923

سوئیت اجاره ای در تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923

ادامه نوشته

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان

سوئیت اجاره ای تخت سلیمان 

 

 

دارای امکانات:

* تلویزیون

* آشپزخانه به همراه وسایل

* مبلمان

* دو خواب

* اینترنت

* پارکینگ

* محیطی آرام

* فاصله تا مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان تنها یک کیلیومتر

آدرس : شهرستان تکاب - شهر تخت سلیمان

 

 

تلفن رزرو :         ( معروف کریمی )       09148165923